Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Press- och kulturrådet Niina Hyrskys tal vi invigningen av Meeri Koutaniemis utställning på Finlandsinstitutet - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 15.3.2017

Press- och kulturrådet Niina Hyrskys tal vi invigningen av Meeri Koutaniemis utställning på Finlandsinstitutet den 15 mars 2017

Kära vänner! Hyvät ystävät! Ärade representanter för kulturinstitutet, bästa Meeri!

Det här är en stor och glädjande dag för finländskt fotografi i Stockholm. Vi har äntligen fått hit lysande Meeri Koutaniemi, som är en av Finlands främsta unga fotografer, dokumentarister och bildjournalister.

Jag vill passa på att tacka Hilla, Anders och alla här på finlandsinstitutet för denna betydande kulturgärning. Och stort tack även till Meeri förstås. Det här är din första utställning i Sverige, men säkert inte den sista!

Meeri Koutaniemi är en ovanligt modig fotograf med hela världen som sitt arbetsfält. Under de senaste fem åren har hon jobbat i över fyrtio olika länder. Hon har fotograferat syriska flyktingar i Libanon, tjetjenska flyktingar som kommit till Finland, kenyanska flickor som har flytt könsstympning, HIV-positiva i Mexiko och kvinnor i Indien som blivit utsatta för syra-attacker. Bland annat.

Trots sin unga ålder har Meeri redan hunnit få ett stort antal priser och beröm för sitt arbete, både i Finland och internationellt. Till exempel fick hon första pris både i bild-journalistik-tävlingen FreeLens i Tyskland och Visa d'or - Daily Press i Frankrike år 2014. Nyligen utsåg amerikanska tidskriften Time Magazine henne till en av världens mest intressanta kvinnliga fotografer.

Titeln fotograf är egentligen för smal för att karakterisera Meeri. Hon är också en skicklig journalist som publicerat böcker och deltagit i flera dokumentärprojekt.

Och framför allt väcker hon debatt. Tack vare hennes arbeten har man till exempel börjat tala mer om kvinnlig könsstympning i Finland och på andra håll där Meeris verk har visats.

Meeris arbeten är i hög grad samhälleliga, man skulle kanske kunna beskriva henne som en ögonöppnare och en budbärare. Hon synliggör människor och fenomen i en värld som är sann, men som vi kanske inte ser eller ens vill se. Det handlar ofta om mycket svåra (till och med fruktansvärda) saker, såsom våld mot kvinnor.

Någon har träffande sagt att Meeris bilder kan man inte fly.

Och det är exakt sådana bilder som behövs. Om man vill förändra världen och göra den till en bättre plats, måste man först se och identifiera problemen. Även om det faktiskt kan vara mycket, mycket jobbigt.

Den här utställnigen heter Efter ondskan. Det får mig att tänka på ett ordspråk som är populärt i Finland: Mikä ei tapa se vahvistaa, dvs. Det som inte dödar, härdar (What does not kill you, makes you stronger/ Was mich nicht umbringt macht mich stärker -Nietzsche)

Det brukar vi säga som tröst till någon som har råkat illa ut. Det kan handla om svåra sjukdomar, arbetslöshet, skilsmässa osv.

Jag tycker personligen inte att ordspråket alltid stämmer. Det finns ju många situationer när svåra motgångar faktiskt försvagar eller krossar en människa. Men inte alltid.

I den här utställningen ser man individer som har stått upp och gjort motstånd mot våld och diskriminering som de utsatts för. Det handlar om överlevnad. Att dessa människor på något sätt lyckats att vända sina fruktansvärda upplevelser till en positiv kraft. De har inte funnit sig i rollen som offer utan de har blivit aktiva deltagare i samhället.

Det är nästan obegripligt, men så är det. Och hur Meeri har lyckats hitta dessa personer och fått dem att ställa upp känns som ett mirakel. Som hon kanske berättar om under kvällen.

Jag önskar er en intressant kväll med starka och tankeväckande intryck – och en god fortsättning på Finlands jubileumsår!
 

Skriv ut

Uppdaterat 17.3.2017


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter