Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Näthat i Sverige och Finland – ett hot mot yttrandefriheten? - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 25.4.2016

Seminarium: Näthat i Sverige och Finland – ett hot mot yttrandefriheten?

År 1766 infördes en unik förordning som tryggade yttrande- och tryckfriheten i det gemensamma svensk-finska riket. Idag, 250 år senare, har hot och hat på nätet blivit ett allt större problem. Journalister och skribenter som blir utsatta för hatkampanjer i sociala medier och kommentarsfält börjar idka självcensur för att skydda sig.

Näthat seminarium deltagare

Hur kan vi värna om yttrandefriheten, en grundsten i vårt öppna nordiska samhälle? Var går gränsen mellan olaga hot och rätten att yttra sig? Hur ser situationen ut i de nordiska länderna? Vilka konkreta åtgärder har vidtagits för att komma åt problemet? Dessa frågor fördjupar vi oss i under ett seminarium den 9 maj på Finlandsinstitutet.

Seminariet inleds med Ragnhild Mølster, forskningsförmedlare och biträdande redaktör vid Nordicom - Nordiskt kunskapscenter för medie- och kommunikationsforskning vid Universitetet i Bergen berättar om sin forskning kring hot mot journalister i Skandinavien.

Vi får sedan höra den grävande journalisten Jessikka Aro från Finland berätta om sina fruktansvärda erfarenheter av näthat. Efter att ha publicerat en undersökning av pro-ryska nättroll och trollfabriken i S:t Petersburg blev Aro utsatt för allvarliga hot och trakasserier.

En paneldiskussion tar vid där problemet och eventuella lösningar diskuteras. I panelen sitter förutom Aro även Nils Funcke, grundlagsexpert och styrelsemedlem Publicistklubben, Erja Yläjärvi, redaktionschef på Helsingin Sanomat, Eva Burman, chefredaktör och ansvarig utgivare på Eskilstuna-Kuriren samt Eric Erfors, ledarskribent på Expressen. Anu Koivunen, professor vid institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet är moderator för seminariet.

Efter programmet blir det mingel där man diskutera med deltagarna under friare former. Seminariet arrangeras av Finlands ambassad, Finlandsinstitutet, Norden i fokus och Publicistklubben. Seminariet är avgiftsfritt, men kräver förhandsanmälan.

Anmäl dig här senast 8 maj

Seminarieprogram:
pdfNäthat i Sverige och Finland – ett hot mot yttrandefriheten?

Skriv ut

Uppdaterat 29.4.2016


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter