Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finlands första stipendiat i Queen Silvia Nursing Award utsedd - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 23.12.2014

Finlands första stipendiat i Queen Silvia Nursing Award utsedd

Laura Virtanen, sjukskötarstuderande vid Metropolia yrkeshögskola har valts till stipendiat i Queen Silvia Nursing Award Finland, 2014. Priset, som delas ut för första gången i Finland, ges för den bästa nya idén för en förbättrad äldrevård.

Laura Virtanen
Laura Virtanen

Syftet med Queen Silvia Nursing Award är att bidra till att möta en av framtidens största utmaningar, åldrande, genom att tillhandahålla nya innovationer och kompetens i vård samt att öka statusen för både sjukskötarutbildning och sjukskötaryrket. Queen Silvia Nursing Award delas ut årligen av Swedish Care International och dess samarbetspartners till den sjukskötarstuderande som lämnar in den bästa idén för en förbättrad äldrevård eller social- och hälsoservice för de äldre.

Queen Silvia Nursing Award instiftades i Sverige i 2013 som en gåva till H.M. Drottning Silvia på hennes 70-årsdag. Stipendiet delas nu ut för första gången i både Sverige och Finland. Sjukskötarstuderande från alla yrkeshögskolor i Finland lämnade in cirka 300 idéer.

Efter att ha gått igenom alla förslag, som i regel var förnämliga, beslutade juryn enhälligt välja Laura Virtanen som den första finska vinnaren av Queen Silvia Nursing Award. Jurys motivering till att Laura tilldelas priset för sin idé ”Sjukskötares HelpDesk”, en webbaserad service för äldrevård personal för att få hjälp och stöd snabbt och lätt från kollegor som representerar andra yrkesgrupper, lyder som följer:

Servicen skapad av Laura finns inte ännu tillgänglig som sådan. Lauras idé har potential för vidare förbättring och den kan utnyttjas vitt inom hälsovård. Dessutom kan en sådan service bidra till utveckling av vård och omsorg i helhet. Laura är kreativ och motiverat att utveckla både vård och hennes professionella kompetens; följaktligen är hon en bra förebild för andra sjukskötarstuderande samt dem som funderar på sjukskötarutbildning.

Laura Virtanen är 22 år och sjukskötarstuderande vid Metropolia yrkeshögskola i Helsingfors. Laura, som ursprungligen kommer från Ekenäs, valde sjukskötarutbildning eftersom området bjuder flera olika möjligheter. Hon tänker att sjukskötare kan bidra till utveckling av vård på många sätt. I framtiden är Laura intresserad av entreprenörskap samt av att arbeta utomlands.

Queen Silvia Nursing Award omfattar 6 000 euro samt ett för stipendiaten utvecklat internship-program på sex månader. Programmet kommer att genomföras både i Finland och utomlands med syfte att ge stipendiaten kunskap om vård och omsorg av äldre, ur flera olika perspektiv.

Stipendiet har möjliggjorts av en grupp av samarbetspartners. Huvudpartner för Queen Silvia Nursing Award i Finland är Sopimusvuori Ab. Founding Partner är Folkhälsan Syd AB och övriga partners utgörs av Sairaanhoitajaliitto, Sjuksköterskeföreningen i Finland, Oy SCA Hygiene Products AB, Nordnet och Innopinion.

Stipendiets beskyddare i Finland är transport- och kommunminister Paula Risikko

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 16.1.2015


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter