Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tove Jansson 100 år - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 28.1.2014

Tove Jansson 100 år

I år har det gått hundra år sedan den finländska författaren och bildkonstnären Tove Jansson föddes. År 2014 har utlysts till jubileumsår för att fira den älskade konstnären med olika evenemang välden över. Genom sina internationella framgångar blev Tove Jansson en av de mest kända finländska konstnärerna i världen.

Tove Jansson
© Moomin Characters™

Tove Janssons mumintroll har erövrat världen i form av böcker, serier, filmer och tv-serier. Förutom mumintrollen ryms böcker, konstverk, dikter, illustrationer och skämtteckningar i Janssons breda konstnärliga produktion.

Uppväxt i konstnärsfamilj

Tove Jansson föddes år 1914 i Helsingfors i storfurstendömet Finland som på den tiden tillhörde Ryssland, och växte upp som äldsta syskon av tre i ett konstnärshem. Toves pappa Viktor Jansson var finlandssvensk skulptören och hennes mamma Signe Hammarsten-Jansson bildkonstnär från Sverige. Mamman, som kallades Ham, var den viktigaste personen och förebilden i Toves liv. Även pappan, kallad Faffan, var en konstnärlig förebild för Tove, men deras politiska åsikter gick isär och de grälade ofta. Toves konstnärliga begåvning upptäcktes tidigt och redan som 16-åring påbörjade hon konststudier i Stockholm.

Den första finska biografin om konstnären, Tuula Karjalainens Tove Jansson - Älska och arbeta, utkom i Finland hösten 2013 och vintern 2014 i Sverige. Biografi skildrar Janssons konst och liv, som är tätt sammanflätade. Karjalainen, tecknar en flerdimensionell bild av Jansson som känslig men målmedveten och produktiv konstnär. Verket utgår från Janssons mångsidiga konstnärlig produktion samt hennes omfattande korrespondens och dagboksanteckningar.

Mumintrollen föds

Tove 100
© Moomin Characters™

Den första muminboken, Småtrollen och den stora översvämningen, kom till under vinterkriget då Tove flydde krigets svårmod genom att skapa fantasivärlden Mumindalen. Boken kom ut år 1945. Jansson hade börjat skriva långt tidigare och gav ut sin första sagobok redan som 19-åring, men det var muminböckerna och seriealbumen som blev hennes stora genombrott som författare. Internationellt känd blev hon på 50-talet.

Genomgående teman i Tove Janssons konst familj, vänskap, frihet och kärlek. I Muminvärlden finns en hel del kopplingar till Janssons eget liv. Hon hämtade inspiration från sin barndom och många av figurerna har sina förebilder i Toves nära och kära, till exempel Too-ticki som är inspirerad av konstnärens livskamrat Tuulikki Pietilä. Både Mumintrollet och Lilla My antas bära självbiografiska drag.

En anledning till att muminberättelserna blivit så populära anses vara Tove Janssons förmåga att kombinera olika nivåer, så att både barn och vuxna har behållning av dessa.

En framstående bildkonstnär

Tove Jansson minns främst för sina muminböcker men hon var även en framstående bildkonstnär, illustratör, skämttecknare, scenograf, dramaturg, poet och skribent. Hon är en av Finlands mest kända konstnärer i världen och hennes böcker har översatts till över fyrtio språk.

Under jubileumsåret 2014 arrangeras evenemang kring Tove Jansson-temat runt om i världen. Finlandsinstitutet i Stockholm firar Tove Jansson-dag den 8 mars med mumin-fest för barnen och ett seminarium för vuxna. Under året ordnas flera mumin-konserter i Stockholm. Jubileumsåret till ära har en Tove 100-webbplats öppnats som presenterar olika sidor av Tove Janssons konst och liv. På webbplatsen finns även mer information om de olika evenemangen.

Text: Jarna Virtanen

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 10.2.2014


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter