Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Stina Ekblad samlar dikt på CD - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 22.12.2009

Ekblad samlar dikt på CD

Svenska och finlandssvenska dikter upplästa av en lång rad skådespelare är en av de bestående kulturgärningarna vid Mårkesårets slut. På initiativ av skådespelarna Stina Ekblad och Jan Dolata har dikter från fyra århundraden samlats på 10 CD-skivor.

DiktAldrig förr har så många skådespelare läst så många dikter. Över hundra skådespelare, svenska och finlandssvenska, läser och mötena är ofta oväntade: Lena Endre tolkar Stagnelius, Mikael Persbrandt möter Erik Axel Karlfeldt och Stina Ekblad ger röst åt Zacharias Topelius, för att nämna några.

Dikt 1593-1939

Den svenska lyriken börjar på 1600-talet med att Hercules arla står upp en morgon i den berömda dikten av Georg Stiernhielm och sen pågår den sekel efter sekel. Och den finns på båda sidor Östersjön. För första gången kan man lyssna till alla de vackraste, viktigaste och mest kända dikterna: Almqvist och Bellman, Lenngren och Södergran, Fröding och Lina Sandell och många fler.

En av de två initiativtagarna till projektet, Stina Ekblad är i dag både en ansedd och eftertraktad skådespelerska i Sverige. Stockholm har blivit hennes nya hem och hon har jobbat med bland annat Ingmar Bergman.

Som ung hade Stina Ekblad ett brinnande intresse för dikter. Hon skulle bli författare. Men efter att ha fått prova på skådespeleriet beslöt hon att det var det hon ville satsa allt på. Det gjorde hon också. Som 17-åring flyttade Ekblad till Danmark för att studera teater.

Efter studietiden i Danmark flyttade Ekblad till Sverige och efter det har karriären rullat på. Hon har under sina nästan 30 år som skådespelerska bland annat arbetat tillsammans med Ingmar Bergman. I dag är hon anställd på Dramaten i Stockholm.

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 22.12.2009


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter