Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Den finska konstens guldålder visas i Stockholm - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 20.11.2009

Den finska konstens guldålder visas i Stockholm

Konstverken som älskas av alla finländare visas nu i Sverige. "Bilder från Finland - land och folk" presenterar den finländska konstens guldålder med verk av kända konstnärer som Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck och Elin Danielson-Gambogi. Utställningen arrangeras som ett led i samband med Märkesåret 1809 på Waldemarsudde i Stockholm.

Elin Danielson-GambogiElin Danielson-Gambogi: Flicka och katter, 1892. Bild: UPM-Kymmenes Kulturstiftelse

På Prins Eugens Waldemarsudde ställs ut över 80 konstverk av 38 olika konstnärer från perioden 1850-1920, den finländska konstens guldålder. Perioden sammanfaller med förtrycksperioderna och det nationella uppvaknandet då konstnärer, författare och tonsättare byggde upp en bild av den finska folksjälen. De sökte dess ursprung och ville med sin konst berätta att Finland är en självständig nation.

Utställningen omfattar verk av såväl välkända som mindre kända konstnärer som tillsammans skapar en heltäckande bild av Finlands folk och landskap. Det genomgående temat är finska skogar, ängar och sjöar samt folkets liv på landsbygden, men också gamla stadsvyer och stadsbor. Konstverken kommer ur Föreningen Finländska konststiftelsers (STSY) medlemmars samlingar.

STSY medlemsföreningar är Alfred Kordelins stiftelse, Stiftelsen Ensos konstsamlingar, Fortums Konststiftelse, Gösta Serlachius konststiftelse, Ömsesidiga Livförsäkringsbolaget Suomi, Konststiftelsen Merita och UPM-Kymmenes Kulturstiftelse. "Bilder från Finland - land och folk" på Waldemarsudde är STSYs första utställning utomlands.

I samband med utställningen "Bilder från Finland - land och folk" utges en bok med samma namn illustrerad med konstverk från utställningen. Boken har skrivits av konsthistoriker Juha Ilvas.

Utställnignen pågår på Waldemarsudde 3 oktober 2009 - 10 januari 2010.

Läs mera: Prins Eugens Waldemarsudde 

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 20.11.2009


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter