Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Utställning med Jussi Niva - Finlands ambassad, Stockholm : Kalender

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 

Utställning med Jussi Niva

Jussi Niva
Jussi Niva: Misplaced, oil on MDF-board, 240 x 340 cm (2009)

Lars Bohman Gallery har glädjen att visa en utställning med den finländske konstnären Jussi Niva. Nivas måleri tar avstamp i den fotografiska bilden – dock utan att vara avbildande utan snarare om dess förhållande till ljus, rum och tid. Ljusbrytningar i färgskiftningarna, en antydan till en modernistisk husfasad, eller någon typ av industriell arkitektur anas men måleriet handlar snarare om bild än avbildande, med fragment av en verklighet.

Målningarna har titlar som Invisible, Past och Loud, liksom Misplaced (in Yellow), titlar som ger en vink om seende, tidsperspektiv och ljudupplevelser, ofta med ett slags språklig förskjutning som leder tankarna till en annan typ av seende och till andra läsningar av verken.

Målningarna, tillkomna under de senaste åren, är gjorda på MDF-pannåer och ofta uppbyggda av flera element, där en eller flera av delarna är oregelbundet formade. Det ger ett intryck av rumslighet, där målningarna liksom söker sig ut i rummet, och av att de olika delarna speglar sig eller visar samma motiv på ett kalejdoskopiskt vis.

Jussi Niva har även arbetat med kombinationer av måleri och fotografi, samt verk som ligger på gränsen mellan måleri och skulptur som i serien Expose, 1996-2000. Tidigt arbetade han med fotografi och han har hämtat sin färgpalett från färgfotografiet och inte från måleriet. Målningarna har en tydlig närvaro i rummet med sina högt uppdrivna färger och kraftiga kontraster mellan ljus och skugga. Verkens oregelbundenhet ökar ytterligare deras rumslighet. Målningarna verkar som utsnitt av en större helhet, det finns inget början eller slut och inget centrum i bilden. Trots att verken i sig inte avbildar något anas en koppling till upplevelser och till minnesbilder, där Prousts madeleinekaka har fått ge plats för vår urbana tids anonyma miljöer.

Jussi Niva är född i Pello, Finland 1966. Han bor och arbetar i Helsingfors och är även verksam som professor vid Bildkonstakademin, Helsingfors. Under åren 1984-1989 studerade han vid Bildkonstakademin i Helsingfors. Han har sedan dess ställ ut både i Norden och internationellt. Nyligen sågs hans verk sågs i Carnegie Art Award 2008 och är även aktuella i den pågående utställningen ”The Site of Painting”, Pori Konstmuseum. Han medverkade i ett flertal stora utställningar tidigt, däribland documenta IX och Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen, 1992 respektive 1993. Jussi Niva ställde ut för första gången på Lars Bohman Gallery 1995. Jussi Niva är representerad i ett flertal samlingar, i Sverige tex på Malmö Konstmuseum.

För ytterligare information vänligen kontakta galleriet
tel 08-20 78 07.


14.3.2009 00:00 - 19.4.2009 00:00

Ort
Lars Bohman Gallery, Stockholm

Besöksadress
Karlavägen 16, Stockholm

Länkar
Lars Bohman Gallery

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 12.3.2009


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter