Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Så firas julen i Finland - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 15.12.2014

Julfirandet i Finland

Julen är årets största högtid för många finländare - då varvar man ner och tillbringar tid med familjen. December är full av förväntningar: man öppnar julkalendrar, bakar pepparkakor och handlar julklappar.

Jultraditioner

TuomiokirkkoJulen i Finland är en traditionsbunden högtid. Det finska ordet för jul - joulu - kommer från svenskans jul som i sin tur går tillbaka till den hedniska midvinterfesten julblot.

Julförberedelserna inleds i god tid. Man pyntar hemmet med kransar, julstjärnor och ljus. Strax före julafton tas julgranen in. I städerna är det julöppning i månadsskiftet november-december och huvudgatorna får julbelysning. På arbetsplatserna brukar man tjuvstarta julfirandet med julfester. På finska kallas den här julfesten pikkujoulut, lillajul. Lillajulfesten har sina rötter i adventsfirandet och tidigare kallades festen också för granfest eller grötfest.

Finländarna skickar många julkort - ca 50 miljoner varje jul. Många gör sina julkort själva.

JoulupukkiPulkassa

Precis som i Sverige är julafton julhelgens viktigaste dag. Klockan tolv på julaftonsdagen utlyses julfrid i Finlands äldsta stad Åbo. På julafton äter man julmat, badar julbastu och öppnar sina julklappar - det är ju möjligt att jultomten, eller julgubben som han oftast kallas i Finland, knackar på där det bor snälla barn. Julgubbens hjälpredor har under året hållit ett öga på barnen och rapporterat allt dom sett till julgubben. Julgubben bor på Korvatunturi i Lappland och han delar ut julklappar till alla världens barn.

Julmaten

Ingen jul utan julmat! På det finländska julbordet hittar man bland annat julskinka, kålrotslåda, morotslåda, potatislåda, rosoll (rödbetssallad), risgrynsgröt, sill och lax. Till efterrätt äter man praliner, pepparkakor, plommonkräm och så kallade jultårtor - smördegsbakelser med plommonmarmelad. Glögg med mandel och russin är en populär dryck i jultider även i Finland. 

JulmatPå juldagen vilar man, äter, läser böcker, eller tar en promenad och går i kyrkan. Annandag jul är vanligtvis den dag man hälsar på hos släktingar och vänner. På kvällen går man kanske ut och dansar för att smälta julmaten.

Hela december ljuder julmusik överallt, i kyrkorna sjunger man de vackraste julsångerna och tv sänder julkonserter. Många går i julkyrkan för att få den andaktsfulla julstämningen även om man i vanliga fall inte går i kyrkan så ofta. En annan tradition är att tända ljus på släktingars gravar. På julaftonskvällen lyser kyrkogårdarna som ett hav av ljus i mörkret.

På nyårsafton äter man en god middag, stöper tenn och skjuter raketer. Folk samlas på torgen för att se de stora fyrverkerierna vid tolvslaget och önska varandra gott nytt år.

Julhelgen avslutas med trettondagen den 6 januari. På trettondagen bärs julgranen ut och julpynten plockas ner i lådorna för att åter tas fram nästa jul.

Fridfull Jul!

Text: Päivi Kuula

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 15.12.2014


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter