Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Kaisa Vilhuinen-priset till Heikki Kotka - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt : Ambassaden

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 17.4.2007

Kaisa Vilhuinen-priset till Heikki Kotka

Onsdagen den 11 april 2007 delades Kaisa Vilhuinen-priset ut på Finlands ambassad i Stockholm. Priset delas ut av Föreningen för sverigefinska skribenter RSKY.


Pristagaren Heikki Kotka tillsammans med docent Satu Gröndahl

Priset gick till Heikki Kotka för diktsamlingen Ajolauta (Drivplanka). Susanna Alakoski fick ett hedersomnämnande för sin roman Svinalängorna.

Övriga nominerade förutom Susanna Alakoski var Johanna Malmivaara (Dannemanin rakkaus), Anita Sällberg (Viiniä ja vettä) och Erkki Vittaniemi (Väinölän yö).

Det här var andra gången priset delades ut. Det första priset gick till Asko Sahlberg år 2005.

Kandidaterna var många och trots att det var ett svårt val var juryn enhällig. Heikki Kotka har en diger produktion bakom sig och han har betytt mycket för den sverigefinska litteraturen. Med sina mångdimensionerade verk har han skapat viktiga kulturkontakter till Finland. Heikki Kotka kommer ursprungligen från Kannus i finska Österbotten och har bott i Sverige sedan år 1966. Han är verksam både som poet och konstnär och är idag bosatt i Surahammar.


Susanna Alakoski fick hedersomnämnande

RSKY:s ledningsgrupp utser en jury som nominerar kandidater till priset. En person i juryn fattar sedan det slutliga beslutet om vem som skall få priset. I år var det docent Satu Gröndahl från Uppsala universitet som utsåg den slutliga pristagaren.

Litteraturpriset finansieras bland annat med försäljning av RSKY:s antologier. Föreningen hoppas att priset i framtiden ska få stöd från staten.

Kaisa Vilhuinen-priset kan tilldelas en författare som är bosatt i Sverige och som i första hand skriver på finska. Priset kan ges till en roman, diktsamling eller antologi som utkommit de två senaste åren. En författare kan också få priset för hela sin produktion. Priset har fått namn efter runosångerskan Kaisa Vilhuinen, som levde i de svenska finnskogarna och dog år 1941.

Kulturrådet vid Finlands ambassad Anna-Maija Marttinen underströk vikten av att satsa på kreativitet och kreativitetsprogram. Undervisningsministeriets enhet för kulturexport arbetar för just detta och Finlands ambassad har också en betydande roll i detta arbete. Den sverigefinska litteraturen mår bra, det ges ut många verk, men ändå återstår mycket att göra.


Marielle Iivonen och Melissa Jacobsson stod för musiken

Vid prisceremonin talade även RSKY:s ordförande Maire Dahlman. Satu Gröndahl framförde en hälsning från Finska litteratursällskapet. Klassisk musik framfördes av de unga musikstudenterna Marielle Iivonen och Melissa Jacobsson, som spelade Sibelius, Liszt och Brahms på violin och piano.

Text: Kaarina Kukkonen
Bild: Kaarina Kukkonen och Pia Lundström

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 17.4.2007


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter