Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finland vann Eurovision Song Contest för första gången - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 24.5.2006

Finland vann Eurovision Song Contest för första gången

Finländska Lordi vann 2006 års upplaga av Eurovision Song Contest med låten Hard rock hallelujah. Lordi slog också poängrekord i Aten.


Foto: Eurovision Song Contest

Lordis seger ses som en vändpunkt i hela melodifestivalen. För Finland, med ytterst få goda placeringar bakom sig, var det en historisk seger. Sveriges representant Carola verkade besviken och kommenterade bara kort Lordis seger. Lordi har väckt uppmärksamhet med sina scenkläder och musikstil och många tror att årets melodifestival kommer att ha konsekvenser för framtida melodifestivaler.

Lördagen den 20 maj 2006 var det final i melodifestivalen. Finlands bidrag Lordi hade de senaste veckorna blivit en av förhandsfavoriterna med låten Hard rock hallelujah, men bandets skrällseger kom ändå som en överraskning för de flesta - när det stod klart att Finland hade kammat hem segern rådde glädje blandad med förvåning bland både tittare och bandmedlemmar. "Den nordiska kampen mellan skönheten och odjuren" (Dagens Nyheter 21.5.2006) avgjordes alltså något otippat till odjurens fördel.

"Hard rock hallelujah Europa", löd Aftonbladets rubrik dagen efter segern. Lordis poängsiffra, 292 poäng, var den högsta någonsin (Aftonbladet, 21.5.2006). För Finland var det en historisk seger: landet har som bäst kommit sexa i melodifestivalen och oftast brukar man hitta Finland bland bottenplaceringarna. "Nu börjar en ny tideräkning", skriver Markus Larsson i Aftonbladet, när hårdrock och schlager gifte sig med varandra. "Nu är plötsligt allt möjligt" i schlagervärlden (Aftonbladet, 21.5.2006). Ilkka Yrjä håller med om att monsterrockarnas seger är viktig: "Lordis seger är mycket mer. Det är historia. En vändpunkt för finsk kultur. Det smakar mer än ett guld i hockey" (Expressen, 22.5.2006).

Carolas kommentarer efter Lordis seger har uppmärksammats i media. "Jag måste sova på saken", svarade Carola efter tävlingen och deltog inte i Lordis segerfest. Tidigare hade Carola sagt att Lordis bidrag växer (Expressen, 18.5.2006), men efter sitt nederlag sade hon att hon inte hört låten tillräckligt för att ha någon åsikt. "Jag kan bara gratulera", sade Carola kort (Expressen 21.5.2006).

"Hallelujah, vilka monster", skrev Svenska Dagbladet dagen efter tävlingen. "Finländska hårdrockarna Lordi skrällde och mosade allt motstånd i melodifestivalen." Svenska Dagbladets Stefan Malmquist frågar sig om man kanske kan se Finlands vinst som en protest mot Eurovision song contests snälla musikaliska profil (Svenska Dagbladet, 21.5.2006). Hallandspostens Jan-Owe Wickström är inne på samma linje: Lordis seger kommer säkert att få konsekvenser i melodifestivalens framtid. Ett annat viktigt budskap från årets melodifestival var: Ta inte tävlingen på så stort allvar, där det gäller att vinna till varje pris, utan ta det för vad det är: ett stycke underhållning (Hallandsposten, 22.5.2006).

Lordis scenkläder, masker och pyrotekniken har väckt uppmärksamhet i europeisk media. Bandmedlemmarna har till och med beskyllts för att vara satanister på grund av sin utstyrsel. Jan-Owe Wickström frågar träffande om det är mer osmakligt med monstermasker än att klä av sig in på bara skinnet för att få några extra poäng. (Hallandsposten, 22.5.2006). Pratet om satanism och satansdyrkan är helt ogrundat trots bandmedlemmarnas utseende. Inspirationen till maskerna kommer från skräckfilmer och utan masker finns inte Lordi (Expressen, 21.5.2006).

Text: Salla Saarela

Eurovision Song Contest

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 31.5.2006


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter