Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Aalto utnämnd till ny ambassadör i Stockholm - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 8.2.2006

Aalto utnämnd till ny ambassadör i Stockholm

Alec Aalto, 63, blir Finlands nye ambassadör i Stockholm efter Pertti Torstila som blir statssekreterare vid Utrikesministeriet. Aalto kommer närmast från en post som ambassadör i Rom.

Alec Aalto är jurist och har en bred erfarenhet inom statsförvaltningen, bland annat har han varit statssekreterare med ansvar för EU-frågor vid statsrådets kansli i Helsingfors. Än så länge har Aalto inte hunnit dra upp några riktlinjer eller visioner för det nya arbetet, dem återkommer han till senare. Republikens president utnämnde Aalto vid presidentföredragningen den 20 januari. Han tillträder posten som ambassadör i Stockholm den 1 juni.

Alec Aalto, först en sportfråga, hur känns det?

─ Ja, det är ju så att Stockholm har en speciell plats i den finländska utrikesförvaltningen. Kontakterna mellan våra länder är så täta. Det gör diplomatin både spännande och svår.

Svår på vilket sätt?

─ Mycket av kontakterna mellan Sverige och Finland sker naturligt och förbi ambassaden. Den måste skapa sig en egen roll. Här hjälper det inte så mycket med diplomatiska erfarenheter från andra länder.

Vad har du för planer för ambassaden?

─ Ambassaden är välskött, inte minst tack vare den nuvarande ambassadören Pertti Torstila. Därför har jag svårt att tro att jag skulle ha så mycket nytt att tillföra på punkten. Såväl ambassaden i Rom som den i Stockholm har varit med i utrikesförvaltningens nya projekt med resultatstyrning, så det är bekant.

Hur mycket har du haft att göra med Sverige i dina tidigare befattningar?

─ Mycket. Särskilt då jag var chef för utrikesministeriets press- och kulturcenter åren 1979-84 och då jag var arbetade med internationella frågor vid statsrådet (motsvarar statsrådsberedningen i Sverige) åren 1995-2003. Den erfarenheten får jag nytta av nu.

Vilken roll har ambassaden då det gäller sverigefinländarna?

─ Jag har förstått att ambassaden spelar en viktig roll då det gäller sverigefinländska frågor. Det här är en fråga som jag inte kan tillräckligt om ─ ännu.

På ambassaden finns det en flygel i bankettsalen och en på residenset. Kommer de till användning?

─ Det får man hoppas. Jag spelar då jag hinner. Musik är ett av mina stora intressen.

Vilken sorts musik?

─ Jag spelar mest klassisk musik, men jag önskar att jag kunde spela jazz.

Varför sökte du posten som ambassadör i Stockholm?

─ Hm, jag lämnar Rom mycket ogärna. Jag har varit ambassadör här i snart tre år och jag hade berett mig på att stanna ytterligare ett år. Inom utrikesförvaltningen kan man dessvärre inte bestämma när poster blir lediga. Ambassadörsposten i Stockholm är så intressant att den kan man inte tacka nej till.

Vad i Rom kommer du att sakna?

─ Miljön, landet och italienskan.

Den italienske premiärministern Silvio Berlusconi gjorde i tiden narr av finsk mat. Har du varit tvungen att försvara och bjuda på mycket finsk mat på residenset?

─ Vi har en lysande italiensk kock. Han är duktig på att röka lax och på att laga karelska piroger, men det blir nog mest italiensk mat i alla fall. Italienare och utlänningar i Italien uppskattar ändå mest det italienska köket.

Talar du italienska?

─ Rätt hyfsat, faktiskt. Det kräver mycket arbete att komma upp till en skaplig nivå, och nu är jag snart på väg härifrån. På så sätt är det lite synd.

Vilka andra språk talar du?

─ Svenska (modersmål), finska, engelska, tyska och franska.

Dan Ekholm intervjuade

Alec Aaltos CV

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 24.2.2006


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter