Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Märta Tikkanen - en kvinna före sin tid - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 29.9.2004

Märta Tikkanen - en kvinna före sin tid

Två kvinnor och författare möts på bokmässan i Göteborg, Märta Tikkanen och Åsa Moberg (nuvarande Boijen). De lärde känna varandra via yrket och har blivit goda vänner. Deras liv har sett mycket olika ut. Märta Tikkanen är mor till fyra barn, hon är änka och farmor. Åsa Moberg är en tidigare fanatisk motståndare till kärnfamiljen som nyligen som 57-åring gift sig för första gången - vilket förvånar henne själv mest.

Deras samtal utgår från Märta Tikkanens nya bok Två - Scener ur ett konstnärsäktenskap, där hon går igenom sitt kontroversiella men passionerade förhållande med maken och författaren Henrik Tikkanen, som dog 1984. Åsa Moberg drar paralleller mellan paret Tikkanen och Simone de Beauvoir och Jean Paul Sartre, efter finsk måttstock.

Henrik Tikkanen var en viktig opinionsbildare på sin tid. I sin hustrus mening var han mycket radikal, även om han också hade värderingar från mormors tid. Henrik Tikkanen var en dominant natur och känd för sin höga röst. Märta Tikkanen konstaterade att den grundläggande skillnaden mellan de två var att Henrik basunerade ut sitt budskap via tidningen Helsingin Sanomat till hela Finland, medan hon själv var mån om sitt privatliv och dolde sitt budskap i fiktionen.

När Märta Tikkanen började skriva på 1970-talet var hon mamma till fyra små barn och hade inte tid för skrivandet, men hon hade lusten. Hon märkte att det i en kvinnas liv inte finns någon tid - det finns alltid något annat viktigt att göra - man får stänga ute omvärlden och ta sig tid.

Till en början vågade Märta Tikkanen inte berätta att hon höll på med en bok och sa istället att hon skrev ett brev till sin syster Gunnel. Maken började småningom tycka att det var konstigt att hon hela tiden skrev till Gunnel... och hemligheten var avslöjad. En dag när Henrik Tikkanen skulle träffa sin förläggare sade han i telefon: "Jag har ett manuskript jag vill visa dig. Och Märta har också en bok". Märta Tikkanen var inte beredd att ge ut sitt material så snabbt och det fanns inte mycket tid kvar för finslipning. Men efter ett par månader fanns debutboken Nu imorron (1970) på marknaden.

Redaktören och författaren Åsa Moberg, som vid den tiden jobbade på Aftonbladets kulturredaktion fick ett recensionsexemplar av boken i sin hand. Ingen annan ville recensera den, eftersom författaren var okänd. Märta Tikkanen fick ett varmt mottagande i Sverige från första dagen, i Finland gick det mer knaggligt. Åsa Moberg recenserade ytterligare två böcker (Ingenmansland, roman, 1972 och Vem bryr sig om Doris Mihailov, roman 1974) av Märta Tikkanen. När Män kan inte våldtas (roman 1975) publicerades var Märta Tikkanen så pass etablerad i Sverige att boken recenserades av Aftonbladets kulturchef. Och även av tre andra stora svenska tidningar.

Män kan inte våldtas och Århundradets kärlekssaga (diktroman 1978) kom också att bli vändpunkter i paret Tikkanens konstnärsäktenskap. Så länge som skrivandet var en liten hobby som mamma ägnade sig åt, förhöll sig Henrik Tikkanen positivt till det hela. Men nu hade skrivandet blivit en konkurrent till maken som alltid ville stå i centrum för allas uppmärksamhet.

I sin nya bok säger Märta Tikkanen att om hon inte hade börjat skriva hade de levt lyckliga tillsammans intill döden. Och avslutningsvis säger hon: Jag saknar honom ofta. Inte ett ögonblick har jag önskat honom tillbaka.

Text och bild: Eili Andersson

---
Andra böcker av Märta Tikkanen:

Våldsam kärlek, pjäs, 1979
Mörkret som ger glädjens djup, diktsamling, 1981
Sofias egen bok, memoarer, 1982
Personliga angelägenheter, roman, 1996

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 29.9.2004


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter