Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ministeri Mikael Antellin puhe Tuntematon sotilas -elokuvan ennakkoensi-illassa - Suomen suurlähetystö, Tukholma : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Tukholma
SUOMEN KUNNIAPÄÄKONSULAATTI, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 29.11.2017

Ministeri Mikael Antellin puhe Tuntematon sotilas -elokuvan ennakkoensi-illassa

28.11.2017, Filmstaden Scandinavia, Solna

Puhe pidettiin ruotsiksi

Ärade krigsveteraner, bästa finlandsvänner, mina damer och herrar,

Finlands 100-årsjubileum går nu mot sitt slut och festligheterna kulminerar i och med firandet av självständighetsdagen 6.12. Under årets gång har det firats med hundratals tillställningar i Stockholm och runt om i Sverige. Störst av dem alla var den tre dagar långa stadsfestivalen i Kungsträdgården i augusti med över 100 000 besökare och närvaro av bägge länders statsledningar.

Också marskalk Mannerheims 150-årsjubileum har fått stor uppmärksamhet här i grannlandet. Året till ära har det utgivits flera intressanta böcker som har skapat ett nyväckt svenskt intresse för Mannerheim som en av de mest framstående personerna i Nordens historia.

Mina damer och herrar,

President Mauno Koivisto fick en gång i Moskva i samband med presentationen av sin bok Rysslands idé frågan av en rysk journalist, att vad är då Finlands ide´. Koivisto svarade kort och lakoniskt; "överlevnad".

Ingenting i Finlands moderna historia har satt så stark prägel på den finländska identiteten som Vinterkriget och Fortsättningskriget. Därför känns det oerhört fint att vi i samband med självständighetsfirandet även i Sverige får uppleva Aku Louhimies nyregisserade version av Väinö Linnas klassiska roman Okänd soldat från år 1954, som på ett oerhört verklighetstroget sätt skildrar kriget med soldaternas ögon.

Denna gripande historia om en kulsprutepluton bestående av män från olika delar av Finland som försöker övervinna såväl det enorma sovjetiska motståndet som sig själva nådde stora upplageframgångar även i Sverige när den hösten 1955 utgavs i svensk översättning.

Louhimies filmatisering har redan blivit en veritabel succé i Finland och visar på att det fanns en efterfrågan på en moderniserad version. Det är viktigt att krigshistorien skildrad genom soldaterna Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröders 3-åriga tjänstgöring under fortsättningskriget lever vidare också bland de nya generationerna. Utan att förstå vår egen historia kan vi knappast förstå vår samtid.

Det är på sin plats att filmen visas också i Sverige, det land som vi på så många sätt delar både dåtid, nutid och framtid med. Det är också skäl att i sammanhanget minnas de många svenskar som ställde det dyraste de hade, sina egna liv, till grannlandets förfogande.

Republikens president besökte i mars i år Stockholm för att på ambassaden i närvaro av Kronprinsessan Victoria och Prins Carl Philip uppmärksamma och tacka de 13 000 svenska frivilliga som under vinterkriget och fortsättningskriget ville kämpa för Finlands frihet. I sammanhanget är det också värt att minnas all den ekonomiska hjälp som Sverige bidrog med och alla de tusentals svenska familjer som öppnade sina hem för finska krigsbarn.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till regissören Aku Louhimies som tillsammans med sitt team hade både modet och förmågan att genomföra detta mastodontiska projekt. Avslutningsvis vill jag också tacka SF bio som har gett oss möjligheten att få se filmen också i Sverige och ta del av denna förhandsvisning här ikväll. Jag önskar er alla en fin filmupplevelse!

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 29.11.2017


© Suomen suurlähetystö, Tukholma; Suomen kunniapääkonsulaatti, Göteborg
 | Tietoa palvelusta  | Yhteystiedot