Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tre finländare belönades med Nordiska rådets pris - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt : Nyhetsbrev

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 31.10.2013

Tre finländare belönades med Nordiska rådets pris

Violinisten Pekka Kuusisto fick musikpriset och författaren Seita Vuorela och illustratören Jani Ikonen fick det nyinrättade barn- och ungdomslitteraturpriset för sin bok ”Karikko”. Litteraturpriset, filmpriset och miljöpriset gick till Danmark.

Pekka KuusistoPekka Kuusisto

Violinisten Pekka Kuusisto fick Nordiska rådets musikpris, eftersom han med bedömningskommitténs ord är ”en violinist i absolut världsklass, med en lika unik kreativitet som musikalitet”. Boken ”Karikko” (Blindskär) av Seita Vuorela och Jani Ikonen (ill.) var den första som mottog Nordiska rådets nya barn- och ungdomslitteraturpris. Bedömningskommittén säger bland annat: ”I en gränsöverskridande berättelse uppbyggd som en mosaik, återger författaren en brödrasaga som drabbar och berör läsaren ända till sista raden”.

Jani Ikonen ja Seita VuorelaJani Ikonen och Seita Vuorela

Nordiska rådets andra priser gick i år till Danmark. ”Profeterna vid Evighetsfjorden” av Kim Leine fick litteraturpriset, ”Jakten” av Thomas Vinterberg fick filmpriset och Selina Juul från rörelsen Stop Spild Af Mad fick miljöpriset.

För första gången någonsin avslöjades och utdelades alla Nordiska rådets fem priser samtidigt på Nordiska rådets stora prisgala på Operan i Oslo. Showen sändes på samtliga public service-kanaler i Norden och alla nominerade var närvarande. Nordiska rådets priser är på 350 000 danska kronor och utdelas i förbindelse med Nordiska rådets session i Oslo.

Läs mera: Nordiska rådet

Foto: Magnus Froderberg / norden.org

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 31.10.2013


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter