Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Försvarsmaktens flaggfest firades på ambassaden - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 5.6.2013

Försvarsmaktens flaggfest firades på ambassaden

lippujuhlaSveriges försvarshögskolans rektor Romulo Enmark, general Sverker Göransson och överste Anders Gardberg

Försvarsmaktens flaggfest firades traditionsenligt på Finlands ambassad i Stockholm den 4 juni. Försvarsattaché överste Anders Gardberg och fru Christin Gardberg var värdar och tog emot cirka 200 gäster tillsammans med ambassadör Harry Helenius och fru Barbara Helenius. 

Försvarsmaktens flaggfest har sitt ursprung i dagen för arméns fanfest som firades den 16 maj från 1919 fram till 1942. Det fanns planer på att lägga självständighetsdagen på denna dag och länge hade dagen status som inofficiell nationaldag i Finland. År 1942 ändrades flaggningsförordningen och fjärde juni, Marskalk Mannerheims födelsedag blev i stället ny officiell dag för arméns fanfest.

lippujuhlaÖverste Mats Jansson, överstelöjtnant Carl-Magnus Svensson, Michael Lindeen och Officerarförbundets ordförande Lars Fresker

Bland gästerna på Finlands ambassadens mottagningen fanns bl.a. den svenska försvarsmaktens ledning och militärattachéer från andra ambassader. Sveriges överbefälhavare general Sverker Göranson också deltog i festligheterna.

På dagen för försvarets flaggfest delas utmärkelser ut i Finland och förtjänta militärer och reservister befordras. I år hade ambassadör Harry Helenius äran att överlämna kommendörstecknet av Finlands Lejons orden till överste Anders Gardberg och riddartecknet av Finlands Vita Ros orden till major Janne Lehtonen.

lippujuhlaÖverste Anders Gardberg, ambassadör Harry Helenius och major Janne Lehtonen

Försvarsmakten har en stor parad med paradmönstring och förbimarsch. Trupperna mönstras av överbefälhavaren för försvarsmakten tillsammans med kommendören för försvarsmakten. I år ägde paraden rum i Raseborg. 

Bild:  Kaisa Keränen

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 7.6.2013


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter