Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Krigsveteraner och svenska frivilliga firades på ambassaden - Finlands ambassad, Stockholm : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Stockholm
FINLANDS HONORÄRA GENERALKONSULAT, Göteborg


Finlands ambassad
Gärdesgatan 11, 115 27 Stockholm
+46 8 676 6700, info@finland.se
Finlands honorära generalkonsulat
Götgatan 10, 41105 Göteborg
+46 31 801 050, sanomat.got@formin.fi
Suomi | Svenska |  |  | Instagram
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 29.4.2011

Krigsveteraner och svenska frivilliga firades på ambassaden

Bankettsalen på Finlands ambassad i Stockholm fylldes av fina gäster på Nationella veterandagen den 27 april. Dagen instiftades år 1987 på den 27 april som är den dag då Lapplandskriget tog slut 1945.

GardessextettenGardessextetten ur Arméns musikkår stod för musiken

Huvudevenemanget för veterandagen hölls i år i kulturhuvudstaden Åbo. Som traditionen bjuder firades även dagen på Finlands beskickningar runt om i världen. Finlands ambassad i Stockholm bjöd in både finländska och svenska krigsveteraner. Över 8 000 svenska frivilliga deltog i vinterkriget och ca 1 700 i fortsättningskriget.

Festen inleddes traditionsenligt med att fanorna, med Finlands och Sveriges flagga i spetsen, bars in i salen. Finlands Krigsveteranförbunds distrikt i Sverige, Finlands Krigsinvaliders Sverigedistrikt, Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening, Kamratföreningen IR 200, Finska Krigsveteraner i Stockholm bar in sina egna fanor i procession.

Budskapet förs vidare – vi yngre tar över!

I de finska krigen under andra världskriget stred nästan 700 000 soldater för Finland. Vid årsskiftet var ca 30 000 ännu vid liv. 500 av dem bor i Sverige. Temat för Veterandagen i år var ”Budskapet förs vidare – vi yngre tar över!”. Försvarsattaché Anders Gardberg betonade i sitt tal vikten av budskapet: då veteranerna blir färre måste den yngre generationen ta ansvar för att föra traditionen vidare.

Mor- och farföräldrarna har en viktig roll som traditionsbärare, sade Gardberg och menade att det är veteranernas förtjänst att intresset för landets försvar har ökat bland unga finländare. Försvarsattachén tackade krigsveteranerna för Finlands självständighet och för det stora återuppbyggnadsarbetet efter kriget.

Solidaritet mellan länderna viktig än idag

Veterandagens fetstal hölls av riksdagsledamot Karin Enström. Hon tackade såväl finländska som svenska krigsveteraner och uttryckte sin uppskattning över att de tryggat säkerheten även i Sverige. Engström påminde oss om att de nordiska länderna i och med Afghanistan och Nordic Battle Group numera även har unga krigsveteraner.

Riksdagsledamot Engström betonade att nordiskt försvarssamarbetet och ömsesidig solidaritet behövs än i dag i olika konflikter. Som exempel nämnde hon oroligheterna i Nordafrika och terrordådet i december i Stockholm. Även utvecklingen i Ryssland såg Engström som en utmaning för länderna kring Östersjön.

Försvarade sitt grannland frivilligt

Åke J. EkÅke J. Ek

Svenske krigsveteranen Åke J. Ek stred som frivillig i finska fortsättningskriget som 17-åring. Orsaken till att han tog värvning var enkel: ”Jag kom från en fattig bondefamilj, och min kropp var det enda jag hade att bidra med i kampen mot kommunismen” konstaterade Ek. Han sårades tre gånger i strid och blev 50 procentig krigsinvalid. Ek har deltagit i Veterandagsfirandet på ambassadens ett dussintal gånger och anser att det är mycket viktig dag. Ek har varit i Finland mer än 20 gånger på rehabiliteringscentret för krigsinvalider i Nådendal och berättar att han klarade sig utmärkt utan att kunna finska: "Alla talar svenska."

Ivrig att försvara sitt fosterland
 

Tauno AhtilaTauno Ahtila

Tauno Ahtila hade precis fyllt 16 då vinterkriget bröt ut och blev likt andra skolpojkar kommenderad i arbete på en mat- och kläddepå på hemmafronten. Ivrig att försvara sitt fosterland anmälde han sig som frivillig till fronten. På tröskeln till fortsättningskriget år 1940 kallas reservister in och Ahtila fick sitt elddop dåden finska armén gick till attack över den ryska gränsen. På hösten -41 hemförlovade marskalk Mannerheim alla soldater under 18 år, och Ahtila fick åka hem från fronten. Kriget var närvarande även i det civila och den 17-årige Ahtila fick jobb på Rouhiala kraftverk som förman över tio ryska krigsfångar som drog telefonledningar. År -42 åkte Ahtila tillbaka till fronten och stannade där till Lapplandskrigets slut. Han klarade sig oskadd så när som på det ena örat som han blev döv på.

Ahtila och hans familj flyttade till Sverige för 45 år sedan på en utstationering och har ännu inte åkt hem. Han har varit aktiv i krigsinvalidernas föreningsverksamhet i 30 år. Ahtila är en välförtjänt hedersordförande för Finlands Krigsveteranförbunds distrikt i Sverige och ordförande för Krigsinvalidernas Brödraförbunds distrikt i Sverige. 

Text: Riitta Kytösaho
Foto: Lilian Bitar

Se även videoklippen från Veterandagens firande på ambassadens Facebooksida: Vårt land och Fanorna avlägsnas.
Läs också: Svenska Finlandsfrivilligas Minnesförening
 

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 3.5.2011


© Finlands ambassad, Stockholm
© Finlands honorära generalkonsulat, Göteborg | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter